Senior orvosok találkozója - Pákozd
2021. szeptember 20.

Nyugdíjas éveikbe lépő pályatársak számára szervezi minden évben a Senior Orvosok Találkozóját Altorjay András kardiológus.

.Tavaly ugyan elmaradt a rendezvény, de idén tizenhatodik alkalommal ismerhették el Szent Márton éremmel a kollégákat és azokat, akik 50, illetve 60 éve vehették át orvosi diplomájukat.

 

A Magyar Orvosi Kamara Fejér Megyei Szervezete a tavalyi év kihagyása után idén is megtartotta a Senior Orvosok találkozóját, mégpedig ezúttal tizenhatodik alkalommal. Az eseményre hétvégén, a Velencei-tó panorámájával a háttérben, a pákozdi Katonai Emlékparkban kerülhetett sor, ahol átadták a Szent Márton érmet, Nagy Benedek szobrászművész alkotását. Az érem a fiatal és a senior orvosok összetartozásának jelképe, felirata pedig Hippokratész szavait idézi, magyarra fordítva így: „A művészet örök, de az élet rövid”. Az érmet minden évben azok az orvosok kapják a találkozón, akik a nyugdíjkorhatárt elérve e korosztály soraiba lépnek, akár tovább dolgoznak, akár élnek a nyugdíjba vonulás lehetőségével.

Altorjay András, a találkozó szervezője Márton püspök kapcsán megjegyezte: – Megosztotta köpenyét a fagyoskodó koldussal – így attól fogva mindketten fagyoskodtak… Ilyen az orvos élete és minden humán szolgáltatást végző emberé is – életük felét a rábízottakra költik, mint Márton köpenyének felét a koldusra. Vegyék hát ezt az érmet erkölcsi kárpótlásnak munkájuk kései elismeréseként a fiatalabb pályatársaktól, a kamara nevében.

Az idei találkozón Abkarovits Géza, Horváth Katalin, Karaszi Margarita, Kovács Ignác, Szöllősy Edit és Kulcsár Zsuzsanna vette át az érmet. A 60 illetve 50 éve diplomát kapott orvosokat is köszöntötték: Bánfalvy László gyermekorvos 60 évvel ezelőtt szerezte végzettségét, így a találkozón gyémántdiplomáját ünnepelték. Fehér Dezső, Szikra Lenke, Székely Iván, Tapolczai Katalin és Wilhelm Ottó pedig aranydiplomájáért kapta a tapsot kollégáitól.

A találkozón megemlékeztek a seniorok az elmúlt időszakban elhunyt orvoskollégákról is. Altorjay András kiemelte: a korábbi tizenöt alkalommal körülbelül kétszázan kapták meg a Szent Márton érmet, az idő múlását azonban sajnálatosan mutatja a tény, hogy közülük már több mint százan elhunytak. A találkozó azonban nem csak hivatalos elismerések átadásából állt – a kötetlen beszélgetéshez malac- és báránypecsenye járt.

 

Forrás: feol.hu