Ajánlások az Európában újra emelkedő COVID-19 fertőzések visszaszorítására
2022. április 8.

Európában ismét terjedni kezdett a COVID-19.

 

Az Európai Betegségmegelőzési és -Kontroll Központ (ECDC) aggódni kezd az ukrajnai menekültek kapcsán és kiadta az alábbi dokumentumot: COVID-19 tesztelés, oltás és az Ukrajnából lakóhelyüket elhagyni kényszerült személyek befogadóállomásai számára javasolt védőintézkedések végrehajtása

A befogadóállomásokon elhelyezett, Ukrajnából lakóhelyüket elhagyni kényszerült személyeknek ingyenes hozzáférést kell biztosítani a SARS-CoV-2 teszteléshez és a COVID-19 elleni védőoltáshoz. Ezenkívül az ECDC védőintézkedéseket javasol a március 18-án közzétett, „Útmutató a COVID-19 megelőzéséhez és ellenőrzéséhez az ideiglenes befogadóállomásokon az emberek Ukrajnából történő kitelepítésével összefüggésben” című jelentésében.

Az ENSZ Menekültügyi Ügynöksége (UNHCR) adatai szerint az agresszió 2022. február 24-én kezdődött eszkalációja óta, március 18-ig több mint 3,2 millió ember menekült el Ukrajnából Lengyelországba, Magyarországra, Moldovába, Romániába és Szlovákiába. Míg az érkezők többségét szétosztják a közösségben, vagy továbbutaznak más országokba, az EU/EGT-országokba érkező, lakóhelyüket elhagyni kényszerült személyek egyre nagyobb számát befogadóállomásokon helyezik el, ahol nagyobb a fertőző betegségek kitörésének kockázata.

Míg a COVID-19 elleni védőoltás továbbra is a legfontosabb beavatkozás a kórházi kezelés és a halál megelőzése érdekében, az Ukrajnából menekülő emberek közül sokan várhatóan nem kaptak teljes körű beoltást a COVID-19 ellen.

Az előzetes védőoltás dokumentált bizonyítékának hiányában az arra jogosult, Ukrajnából származó gyermekeknek és felnőtteknek fel kell ajánlani a COVID-19 elleni elsődleges oltási sort, valamint az emlékeztető oltást, de prioritást kell biztosítani az idősek, a terhes nők, az immunhiányosok és a magasabb kockázatú alapbetegségben szenvedők számára. A védőoltásról nyomtatott vagy digitális nyilvántartást kell készíteni a későbbi hivatkozás céljából, beleértve a más országba továbbátutazó személyeket is.

Ha még nem oltották be őket, a befogadóállomásokon dolgozó frontvonalbeli dolgozóknak (egészségügyi dolgozóknak, önkénteseknek stb.) a COVID-19 elleni teljes alapoltásban és a nemzeti irányelveknek megfelelő emlékeztető oltásban kell részesülniük.

A COVID-19-esetek befogadóközpontokba való behurcolása kockázatának csökkentése érdekében mérlegelni kell az összes lakóhelyüket elhagyni kényszerült személy tesztelését a központokba érkezéskor. Ha nem áll rendelkezésre tesztelési lehetőség, a COVID-19-kompatibilis tüneteket mutató személyeket megfelelő szupportív ellátás mellett ki kell vizsgálni és kezelni kell.

Ezenkívül egyéb megfontolható intézkedések közé tartozik a tiszta víz, szappan, fertőtlenítőszer hozzáférhetőségének és használatának biztosítása, valamint a megfelelő kézhigiénia biztosítása; a légzési etikett népszerűsítése; az arcmaszk használata, ha a megfelelő fizikai távolság nem tartható be; a befogadóállomások megfelelő szellőztetésének biztosítása; a fogadóállomások megfelelő tisztításának és fertőtlenítésének biztosítása.

A fertőzésmegelőzési és -ellenőrzési intézkedések megértésének és betartásának javítása érdekében többnyelvű jelzéseket (információs/információs grafikákat piktogramokkal) elérhetővé lehetne tenni a befogadóközpontokban.

A COVID-19 kockázatainak és megelőzésének kommunikálása a lakóhelyüket elhagyni kényszerült lakossággal olyan közösségi részvételt és egészségügyi kommunikációs stratégiákat igényel, amelyek igazodnak a nyelvi, kulturális és egészségügyi ismereteikhez.

Az Ukrajnából menekülő lakosság tömeges beáramlásával összefüggésben az ECDC elismeri, hogy a befogadóállomások erőforrásai és kapacitásai korlátozottak lehetnek, és rövid időn belül megváltozhatnak. Ezért a jelentésben megfogalmazott ajánlásokat mérlegelni kell, és a rendelkezésre álló erőforrásokhoz és kapacitásokhoz igazítani kell.

Az Ukrajnából érkező lakóhelyüket elhagyni kényszerült személyek jelentette kihívások kezelése során az ECDC két- és többoldalú párbeszédeket folytat az érintett országokkal, valamint az EU-s és nemzetközi szervekkel a szükségletek rendszeres felmérése, valamint az ECDC konkrét támogatásának megtervezése és végrehajtása érdekében.

https://www.ecdc.europa.eu/en/news-events/covid-19-testing-vaccination-and-implementation-protective-measures-recommended

 

Szerző: Dobson Szabolcs, gyógyszerész