A kórházi fertőtlenítés forradalmasítása
2022. július 11.

Az ultraviola (UV) sugárzással történő fertőtlenítés gyors és hatékony módszer – többek között kórházak gyakran érintett felületeinek kiegészítő, vegyszermentes fertőtlenítésére.

 

Az ultraviola (UV) sugárzással történő fertőtlenítést több évtizede használják különböző felületeken, levegőben és vízben lévő kórokozók számának csökkentésére. Napjainkban világszerte használják kórházakban és egészségügyi intézményekben - elsősorban a keringő légáramlatok fertőtlenítésére.

 

UV fertőtlenítés hatékonysága és előnyei

Számos nemzetközi és hazai szervezet javasolja az UV berendezések alkalmazását különböző közegek (felület, levegő, víz és szennyvíz) fertőtlenítésére, járványok és kórházi fertőzések terjedésének csökkentésére. Az UV berendezések alkalmazásának hatékonyságát több egészségügyi intézményben végzett vizsgálat is igazolja: használatával a nozokomiális fertőzések száma - egy éves periódust vizsgálva - 25-96%-kal csökkenthető.

IMG_0568

Az UVC fotonok károsítják a mikroorganizmusok örökítőanyagát, megakadályozva ezzel a szaporodásukat és túlélésüket.

 

Az UV fertőtlenítés során a kívánt fertőtlenítő hatás eléréséhez szükséges dózis öt tényezőtől függ:

  • a megcélzott mikroorganizmus, és a szükséges inaktiválás mértékétől, 
  • az energiaforrás UV sugárzásától, vagyis, hogy milyen hullámhosszú energiát sugároz az adott UV lámpa,
  • a behatási időtől,
  • az energiaforrás és tárgy távolságától: az intenzitás az energiaforrástól mért távolsággal négyzetesen fordítottan arányos,
  • a sugárzás beesési szögétől.

IMG_0569


A hatékony UV fertőtlenítés folyamata

A távolság és a takarások csökkentésére megoldást nyújtanak az önjáró UV berendezések. Ideális esetben egy UV fertőtlenítő berendezés alkalmazásához az alábbi lépéseket kell megvalósítani: 

  • helyiség felmérése, kívánt dózis és behatási idő meghatározása,
  • próbaüzem és dózismérés,
  • üzemeltetési utasítás kialakítása,
  • rendszeres monitorozás (üzemeltetési utasítás betartása, dózismérés).

 

UV biztonság

Az UV sugárzás hatással lehet az ember egészségére. Ennek mértéke a hullámhossz és az expozíció függvényében változik. Ezért mérlegelni kell a felmerülő kockázatokat és útmutatást kell adni a biztonságos használatról az esetlegesen sugárzásnak kitett személyek védelme érdekében. Ajánlott a megfelelő egyéni védőfelszerelés használata, figyelmeztető táblák elhelyezése, ha lehetséges önjáró, mobil eszközök alkalmazása. 



A B+N Referencia Zrt. innovációja

A közel 30 éve működő, számos magyarországi egészségügyi intézmény takarítását végző létesítményüzemeltető vállalat kiemelt figyelmet fordít az automatizálásra. Évek óta használja a saját K+F részlege által kifejlesztett, UV fénnyel működő eljárást. 

 

“A magas színvonalú szolgáltatásaink alapja, a rend és tisztaság megteremtése, valamint a gördülékeny és költséghatékony rendszer kialakítása. K+F részlegünk munkatársai folyamatosan új technológiák kifejlesztésén dolgoznak, hozzájárulva a kórházi fertőzések kockázatának csökkentéséhez.” - hangsúlyozza Nagy Zsuzsanna, a társaság Kórháztakarítási részlegének vezetője. 

 

Szerző: Nagy Zsuzsanna, a B+N Referencia Zrt. Kórháztakarítási részlegének vezetője